جدیرترین اخبار :
  • حضور مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در خبرگزاری فارس
  • ریگی: مطالعات کریدور ایران و افغانستان تکمیل شده است
  • نشست حمیرا ریگی رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با هیأت راه آهن افغانستان
  • تحکيم و توسعه روابط اقتصادی پایدار
  • دستور پزشکیان به رئیس سازمان برنامه و بودجه؛ اولویت‌های دولت تعیین شد

ضرورت تثبیت نرخ ارز برای تقویت تولید

اقتصادی | تاریخ خبر : 97/03/13 | تعداد بازید :2979
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار گفت: تثبیت نرخ ارز برای یک دوره‌ و در شرایطی که شوک‌های بیرونی به اقتصاد وارد می‌شود، می‌تواند امنیت را حداقل برای تولیدکننده‌ها حفظ کند.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل منطقه آزاد چابهار عبدالرحیم کردی در گفت و گو با اقتصادنیوز با اعلام این مطلب گفت: البته اگر این نرخ کم کم واقعی‌ شود حتما به تقویت تولید داخل کمک خواهد کرد.

وی افزود: من فکر می‌کنم از سوی دیگر افزایش نرخ ارز به هر حال قیمت کالاهای وارداتی را در اقتصاد ما افزایش می‌دهد و تقاضا را برای کالاهای مصرفی وارداتی کاهش خواهد داد. وی با بیان اینکه در دولت یازدهم و دوازدهم همه‌ مناطق ، استراتژی جایگزینی تولید با تجارت را مسیر اصلی خودشان تعیین کرده اند و آمار هم نشان دهنده روند مثبت میزان تولید دراین مناطق است، تاکید کرد: این فضا به مناطق آزاد کمک بیشتری خواهد کرد البته مشروط بر اینکه ما بتوانیم عدم‌هماهنگی با دستگاه‌های سرزمین اصلی را مدیریت کرده و این اختیارات را یکپارچه کنیم تا تکلیف واحدهای تولیدی روشن شده و طی یک دوره‌ زمانی این ثبات را حفظ کنیم.

کردی اظهار داشت: مخصوصا اینکه ما دو نوع کالا را در آنجا تولید می‌کنیم؛ یکی کالاهایی که مصرف داخل هستند و مواد اولیه خارجی دارند یعنی ارزش افزوده را با اشتغال در منطقه ایجاد کرده ایم و دسته دوم کالاهایی هستند که مستقر می‌شوند تا صادرات انجام دهند.بر این اساس این شوک مثبت ارزی به صادرکننده‌ها کمک می‌کند اما باید آن کانال مبادله را باید سریع‌تر تعیین‌تکلیف کنیم ؛ اگر ما شریان مالی را تنظیم کنیم و هزینه‌ ورود و خروج پول را کاهش دهیم در نهایت اتفاق خوبی در حوزه‌ تولید و صادرات شاهد خواهیم بود. همان طور که در حال حاضر حجم صادرات واحدهای تولیدی‌ در چابهار در همین مدت افزایش پیدا کرده وسرعت بیشتری یافته است.

وی با بیان اینکه ترانزیت یکی از آن حوزه‌هایی که تحریم اصلا نمی‌تواند روی آن هیچ اثری بگذارد و ویژگی مثبت ما است، افزود: اصلی‌ترین ماموریتی که برای چابهار در نظرگرفته شده سند توسعه‌ میدان شرق بوده که در آن سند ماموریت چابهار با حمل‌و‌نقل و ترانزیت معرفی کردند. هر چند برای بسیاری از آیتم‌هایی که در قیمت تمام‌شده‌ یک کالا وجود دارند، جایگزین پیدا شده و به هم نزدیک می شوند ولی برای حمل‌و‌نقل هیچ جایگزینی پیدا نشده و هنوز مدت زمان و هزینه حمل‌و‌نقل دو موضوع بسیار مهم در مبادلات بین‌المللی هستند. کردی افزود: در بسیاری از مبادلاتی که در دنیا مبنای پرداخت رسیدن کالا به مقصد هست و زمان خیلی مهم است ؛ بنابراین کوتاه‌شدن مسیر هم طبیعتا بخشی از هزینه‌ها را کاهش می‌دهد و در قیمت تمام شده موثر است. در همین حال چابهار به‌درستی بهترین مسیر برای رسیدن به آسیای میانه و به بازارهای آسیای میانه است و همین‌طور بهترین و نزدیک‌ترین مسیر آسیای میانه برای رسیدن به آب‌های آزاد است.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار با بیان اینکه آن چه که چابهار را در برابر خیلی از موضوعات واکسینه می‌کند، مسیری است که برای تردد کالاهای افغانستان به آسیای میانه از طریق بندر چابهار فراهم می‌کند ، خاطرنشان کرد: در هر شرایطی این کالا باید از اینجا عبور کند و طبیعتا عبور این کالا هم اثرات خودش را خواهد داشت. این در حالی است که دو ماهه‌ اول امسال نسبت به دوره‌ مشابه سال قبل افزایش قابل توجهی را در تعداد بار و کانتینرهای وارداتی نشان می دهد. ضمن اینکه بندر شهید بهشتی در چند ماه گذشته افتتاح شده و توسعه‌ این بندر در اقتصاد و اشتغال این منطقه بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

وی در خصوص بحث الحاق بندر شهید بهشتی به منطقه آزاد چابهار گفت: اساسا فقط بحث الحاق بندر نیست بلکه بحث طرح توسعه‌ محدوده‌ 14 هزار هکتاری منطقه آزاد است. هدف‌گذاری‌های صنعتی که در چابهار مخصوصا در حوزه‌ فولاد و پتروشیمی صورت گرفته اگر قرار بود در ابعاد اولیه تحقق پیدا کند اثرات زیست‌محیطی خیلی بدی برای منطقه داشت. ضمن اینکه تنها منطقه آزادی هستیم که هیچ مرز خشکی ، دریایی و هوایی نداریم ؛ یعنی منطقه آزادی که مرز نداشته باشد، اساسا بی‌معنی است.

کردی با اشاره به اینکه در طرح توسعه منطقه آزاد چابهار به حدود 67000 هکتار می‌رسد که هم بحث مرز آبی ما را حل می‌کند و هم مرز هوایی‌مان را مرتفع می‌کند، ادامه داد: طرح‌های توسعه، نگرانی‌های زیست‌محیطی، پراکندگی و جانمایی صنایع مخصوصا ایجاد صنایع پایین‌دستی و ایجاد حداکثر ارزش افزوده نیاز به طرح توسعه‌ منطقه است. خوشبختانه ما توانستیم در این دوره با سازمان بنادر و دریانوردی تفاهم کنیم که قانون منطقه آزاد به این بندر با حفظ مدیریت و مالکیت خودشان تسری پیدا کند. مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار خاطرنشان کرد:با همین رویکرد هم درواقع توافقی داشتیم که طرح توسعه را در شورای عالی، بازدیدهایی که کارگروه تخصصی شورای عالی از منطقه انجام دادند به‌رغم عدم‌تمایلی که در دولت و در مجلس برای توسعه‌ محدوده‌های مناطق یا مناطق آزاد بزرگ وجود دارد، استثنائا در مورد چابهار این اتفاق‌نظر وجود دارد که برای رفع این معضلات و مشکلات حتما محدوده منطقه توسعه یابد.

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اشاره به اینکه سیاست منطقه آزاد چابهار در یک سال گذشته این بود که تعرفه‌ واردات کالای تولیدی در منطقه را دو برابر کردیم تا واردات آن کالا را محدود کنیم، گفت: به طور مثال در چابهار 7-8 تا واحد فرآوری چای داریم و اجازه نمی دهیم چای آماده به راحتی و با قیمت کمتر از تولید داخلی وارد شود بنابراین تعرفه این کالا را افزایش می دهیم. چون اساسا ممنوع کردن واردات یک کالا با اصول مناطق آزاد در تعارض است ولی می‌توانیم سیاست‌گذاری مناسب را اتخاذ کنیم . در همین حال نگاهمان در مورد کالای همراه مسافر کالایی است که موردتوجه و نیاز گردشگران هست نه کالایی که می‌خواهد از آنجا بیاید و به سرزمین اصلی وارد بشود و یا اینکه رقیب کالاهای تولید داخلمان بشود. این را خیلی به جد در دبیرخانه شورای عالی سیاست‌گذاری شده و ما هم در منطقه به آن پایبند هستیم و داریم در این مسیر تلاش می‌کنیم.

کردی با اشاره به ظرفیت دیگر منطقه آزاد چابهار گفت:در حوزه‌ شیلات 70 درصد تن ماهی کشور و تقریبا 34-35 درصد آبزیان کشور از چابهار و کُنارک تامین می‌شود بنابراین ظرفیت خوبی برای تکمیل زنجیره‌ شیلات از ادوات صید گرفته تا محصول و موادی که نیاز دارند و فرآوری و فروش وجود دارد که برای کمک به صیادان یک شهرک تخصصی شیلاتی را ایجاد کردیم تا این زنجیره شکل بگیرد.این در حالی است که به دلیل فعالیت واسطه‌ها در فصل صید به‌شدت قیمت ماهی کاهش پیدا می‌کرد و در فصل‌های غیرصید دوباره قیمت ها افزایش می یافت تا در نهایت صیاد زیان ‌کند. وی افزود: امسال نیز در فصل صید قیمت به شدت کاهش پیدا کردو ما باری حمایت از صیادان بخشی از این صید را خریداری کردیم و وارد بازار که شدیم که باعث شد واسطه‌ها یک مقداری دستشان کوتاه شد و اثر خیلی خوبی بر روی صیادها گذاشت وتحرکی در بازار ایجاد کرد. ضمن اینکه برای اینکه سال‌های بعد هم این اتفاق نیفتد ، صندوقی را با کمک خود اتحادیه‌ی صیادان ایجاد کردیم و 10 درصد صید هر لنج بهاین صندوق واریز شود ؛ بعد از یکی دو سال این صندوق این توانایی را دارد که وقتی صیاد صیدش را برمی‌گرداند ، تحویل این صندوق بدهد و دیگر منتظر واسطه نماند که بخواهند به واسطه بفروشد و یک تنظیم بازار خوبی در این حوزه انجام می‌شود.

کردی با بیان اینکه این اقدامات در راستای حمایت از جوامع محلی و تمرکز بر آن مزیت‌های رقابتی منطقه انجام شده ،خاطرنشان کرد: درواقع کل زنجیره طوری تدوین شده که صیاد به اندازه‌ای که در این زنجیره سهم دارد از منافع آن هم برخوردار خواهد شد. همچنین کسی که فرآوری می‌کند، صاحب صنعت است و صاحب تکنولوژی است نیز به آن سهم واقعی خودشان می‌رسند . براین اساس فکر می‌کنم یکی از آن اتفاقات خوب منطقه آزاد در تسهیل‌گری و سیاست‌گذاری برای کمک به اقتصاد محلی است و امیدواریم با پایداری این موضوع ، منطقه آزاد چابهار را تبدیل به یک قطب هاب شیلاتی در کشور و منطقه کنیم.

وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص مسئولیت اجتماعی گفت: واقعیت این است که ما در آنجا هیچ وقت به مسوولیت اجتماعی‌مان عمل نکردیم و اگر در بعضی از موارد به‌صورت خیلی اتفاقی به آن عمل کردیم، بسیار بی‌برنامه بوده است. کاری که ما انجام دادیم این است که یک مطالعه‌ای «مسوولیت اجتماعی شرکت‌ها و فعالیت‌ها در منطقه» با کمک دانشگاه تهران انجام دادیم که یک چک‌لیستی تهیه کردیم برای فعالیت در منطقه و یکی از پتانسیل‌های خیلی خوبی که در اینجا وجود دارد جمعیت جوانی است که بسیار پرانرژی هستند و باید مدیریت ،توانمند شده و مهارت بیاموزند و برای آن توسعه‌ای که قرار است در چابهار اتفاق بیفتد ‌آماده بشوند.

کردی اضافه کرد: یکی از کارهای ماندگاری که منطقه آزاد در سال گذشته انجام داد این بود که یک دبیرستان شبانه‌روزی را ذیل دانشگاه بین‌المللی راه‌اندازی کردیم و تلاشمان هم این است که سراغ خانواده‌های کم‌درآمد و روستاها و شهرهای اطراف برویم و از همه روستاها بچه‌های توانمند را در آنجا جمع کنیم و با یک کیفیت خوب آموزش ببینندو انشاء‌الله دستاوردهای خیلی خوبی را داشت.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد چابهار در خصوص احداث دهکده ورزشی نیز گفت: این دهکده‌ حدود 30 هکتار هست که البته تا 50 هکتار قابل‌افزایش است، در آن مجموعه‌ ورزش‌های آبی، ساحلی ،یک زمین فوتبال و یک زمین استاندارد بین‌المللی کریکت را در نظر گرفته ایم. خوشبختانه مطالعات این دهکده تمام شده و زمین کریکت برای ساخت به مناقصه گذاشته شده و به‌زودی ساخت آن آغاز خواهد شد.

آرشیو اخبار

سامانه پیامکی و ایمیل